Scenario "Socijalizam"

Back Home Up Next

 

 

 


Scenario "Dobar Socijalizam" - Nastavlja scenarij kapitalizam i prikazuje najviši stadij humanog socijalizma kroz priču. Scenarij je u izradi, ali možete pročitati dio koji prikazuje o čemu se tu radi.

Humanistička partija uviđa da se kapitalizam ne može dalje razvijati jer nezavisni proizvođači ne mogu osigurati stabilnu ekonomiju. Zato počinje propagirati socijalizam kao slobodniji, profitabilniji, stabilniji i racionalniji sistem od kapitalizma.

Socijalizam u prvom redu znači da su sredstva za proizvodnju u rukama radnika. Svako javno radno mjesto će postati dostupno svakom radniku u svakom trenutku. Kako na pojedinom radnom mjestu može raditi samo jedan radnik potrebno je otvoriti permanentni natječaj gdje će najbolja radna ponuda radnika ostvariti pravo na rad. Isto kao što svaka roba na tržištu dobija najboljeg kupca tako i svaki posao treba dobiti najboljeg radnika.

Vama se dragi čitaoci vjerojatno čini da takvu raspodjelu rada nije moguće ostvariti ali u stvari radi se samo o tehničkom problemu tržišne ekonomije. Potrebno je prihvatiti sistem koji će efikasno valorizirati radne ponude i definirati radne odgovornosti radnika. To će samo po sebi riješiti veliki dio problema današnjeg društva.

Ni jedna ekonomija ne može biti produktivnija od one u kojoj svako radno mjesto dobija najbolji radnik na raspolaganju. Javna poduzeća će postati znatno produktivnija i profitabilnija od privatnih poduzeća. Vlasnici privatnih kompanija će svoje kompanije prepustiti društvu jer neće biti dovoljno konkurentne javnim kompanijama. U zamjenu oni će dobiti prihvatljive protuvrijednosti.

Udružena privreda će ostvariti stabilnu ekonomiju baziranu na planu proizvodnje koju će formirati neposredno narod. Otvoreno tržište rada će eliminirati radne privilegije. To će eliminirati korupciju, izvor osnovnih problema današnjeg društva. Osim toga tržište rada će ljudima dati slobodu da biraju poslove koje više vole i tako će daleko više uživati u radu nego što to mogu danas. Rad će postati neposredna vrijednost za sebe.

Humanistička partija prepušta narodu da prihvati socijalizam kroz referendum kada bude spreman za to.

Uzmite nedovršeni Scenarij "Dobar Socijalizam" u pdf formatu.

 

Natrag na početak

           

www.sarovic.com        www.sarovic.net        www.sarovic.org

Copyright protected at Consumer and Corporate Affairs Canada           Last updated: January 15, 2011
For problems, questions, or comments regarding the website please contact
aleksandar@sarovic.com