Hrvatsko srpski

Home Next

 

 

 

 

Humanizam sažeto
Značajne misli
Eseji
Scenariji
Knjiga "Humanizam"
Uzmite knjigu
Recenzije knjige
Komentari
Predavanja
Natječaji
Publiciran rad
Diskusije
Curriculum vitae
Poruke
Kontakt
Interesantni linkovi

 

 

 

 

Dobro došli na moje internet stranice. Moje je ime Aleksandar Šarović.

Kreirao sam ove stranice da bih prezentirao svoju knjigu

 

Humanizam

Filozofsko etičko političko ekonomska studija razvoja društva

 

Knjiga definira sistem koji će zamijeniti kapitalizam

i konačno kreirati dobro društvo

 

Predgovor: Totalitarni socijalizam odumire dok je totalitarni liberalni kapitalizam poznatiji pod nazivom globalizacija ili kapitalistički imperijalizam dosegao vrhunac svoje moći. Treba reći da je kapitalizam donio veliki ekonomski prosperitat čovječanstvu ali isto tako da on nikada nije bio idealan sistem. Liberalni kapitalizam stvara nepravde, eksploatacije, nezaposlenost, kriminal, nasilje, destrukcije, agresije i ratove. Kad liberalni kapitalizam uđe u veliku krizu, što je neminovno u skoroj budućnosti, kapitalizam će predstavljati veliku opasnost za čovječanstvo. Liberalni kapitalizam može biti reguliran tako da unaprijedi društvo, ali bez obzira na to, kapitalizam danas koči razvoj civilizacije.

Moja knjiga “Humanizam”, prikazana na ovim internet stranicama, daje rješenje za probleme današnjeg društva. Ona opisuje novi politički i ekonomski sistem koji je podjednako prihvatljiv svima. Novi sistem će dati ljudima veće slobode nego što to danas mogu zamisliti, ali će također uspostaviti odgovornost svakog pojedinca prema svakom pojedincu u društvu. Čitav sistem je baziran na visoko razvijenom obliku demokracije. Vi ćete se vjerojatno iznenaditi kad uvidite da novi sistem može ostvariti veću produktivnost nego kapitalizam i stabilnost koju kapitalizam ne može osigurati uopće. Sistem će konačno prisiliti kapitalizam na povlačenje. Novi sistem sprečava glad, kriminal, ratove i sve oblike destruktivnosti u društvu i ohrabruje razvoj produktivnih snaga. Ukratko, predloženi sistem obećava bolji život svakome i harmoniju društvu. Predloženi sistem će, ja vjerujem, predstavljati condition sine qua non za dobru budućnost čovječanstva. Prema meni svijet će biti daleko bolji u trećem milenijumu a vi u ovoj knjizi možete pronaći razlog zašto.

Od samog početka moj cilj  je bio formiranje trajno dobrog i zdravog društva i na putu ostvarenja tog cilja nisam prihvaćao nikakva ograničenja. Kao rezultat sam uvidio da trajno dobro i zdravo društvo neće biti moguće ostvariti bez korijenitih promjena sistema u kojima živimo. Sistem koji sam predložio se značajno razlikuje od svih poznatih modela; praktično ništa neće ostati isto. Na žalost, ljudi teško prhvaćaju velike promjene bez obzira koliko dobre one bile, i zato se novi sistem ne može realizirati brzo. Ipak, ove internet stranice mogu otvoriti diskusije koje će omogućiti postepeno prihvaćanje novog sistema što će sa vremenom zaustaviti zlo i razviti dobro i zdravo društvo.  

Ukoliko vas je ovaj uvod zainteresirao tada posjetite stranicu Humanizam sažeto. Tu se nalazi devet članaka koji na različite načine ukratko prikazuju sistem koji sam predložio. Ako želite vrlo ukratko saznati kako predloženi sistem jednostavno rješava najveće probleme današnjice posjetite stranice Značajne misli i Eseji. Ukoliko ne volite nauku niti ništa blisko nauci, pročitajte scenarije za film "Dobar kapitalizam", "Dobar socijalizam" i "Dobar komunizam" koji prikazuju svijetlu budućnost čovječanstva kroz priče. Ako vam se ideje svide cijela knjiga se nalazi ovdje: Sadržaj a možete je besplatno uzeti ovdje: Uzmite knjigu.

Primjedbe su dobrodošle naročito ako ukazuju na nejasnoće kojih vjerojatno ima u tekstu. Iako je ideja logički završena, sistem još uvijek zahtjeva veliki razvoj i poboljšanje prije implementacije. Knjiga je već prezentirana intelektualcima različitog profila i niko od njih nije negirao prihvatljivost i provodljivost opisanog sistema. Ako uzmemo u obzir temu koju knjiga obrađuje to je već veliki uspjeh.

 

 

Toronto

21.11.2000

 

 Natrag na početak 

 

www.sarovic.com        www.sarovic.net        www.sarovic.org

Copyright protected at Consumer and Corporate Affairs Canada            Last updated: November 13, 2013
For problems, questions, or comments regarding the website please contact
aleksandar@sarovic.com